Balsammetoden

Nu är det riktigt längesedan sen jag tog ut mitt löshår. Tänkte låta mitt egna hår " vila" lite. Även om tejp är en rätt mild typ av insättning av löshår, så har det ändå slitit på mitt egna hår. Jag har sen några veckor tillbaka använt mig av Balsammetoden. Måste säga att mitt hår redan har blivit bättre och mer lätthanterligt.
 
Här kommer lite om Balsammetoden som jag hittade hos Stina Markan.
 
 

Vad är egentligen balsammetoden och hur gör man?

Att tvätta håret enligt balsammetoden innebär att du tvättar håret med balsam istället för schampo. Jo, det fungerar faktiskt! Men först måste man tvätta ur alla silikoner och mineraloljor ur håret. Dessa lägger sig som en hinna runt håret och om man inte tvättar bort dem kommer håret att kännas fett och platt. Så det allra första man gör är att tvätta håret med ett sista-schampo. Efter sista-schampot kan man välja om man vill ha i balsam eller att skippa det för att se hur håret egentligen ser ut, utan silikoner. Ofta blir man väldigt förvånad!

I början av balsammetoden kan håret bli fett fortare än vanligt. Detta beror på att håret är vant att bli uttorkat av ditt schampo. Fettet det producerar är ett försök att återfukta håret på egen hand. Håret kommer innan det vant sig fortsätta producera fett som om du fortfarande använde schampo. Detta kan ta 2-4 veckor innan det stabiliseras. Tvätta bara håret när det behövs så kommer du märka att du kan dra ut på tvättarna ju längre tiden går.

Så hur fungerar egentligen en balsamtvätt? Man brukar använda sig av två olika balsam, ett tvättbalsam och ett vårdande balsam. Detta beror på att hårbotten inte behöver så mycket återfuktning som längderna och topparna, därför använder man ett tyngre balsam där. Att ett balsam är tyngre betyder att det har mer återfuktning och återfettning än ett tvättbalsam. Olika balsam kan vara olika tunga/vårdande, man får testa sig fram tills man hittar något som passar ens eget hår.

Jag brukar börja med att först ta mitt vårdande balsam och applicera det i hela längderna, lite extra på topparna. Därefter tar jag mitt tvättbalsam och applicerar det i hela hårbotten. Sen brukar jag ta i lite vatten i håret, men bara lite. Detta gör det enklare att tvätta med balsamet. Sedan masserar man genom hela hårbotten i ungefär 30 sekunder eller så länge man känner att det behövs. Vill man kan man låta balsamet sitta i en stund, annars sköljer man ur håret. Sedan är det klart!

Om ni vill veta mer så hittar ni det och vilka produkter som är godkända på hennes blogg.

 

Ha en fin dag/Kram

1 Anna Sofia:

skriven

Har använt balsammetoden sen augusti men började varva med sls-fritt schampo och nu tvättar jag bara med balsam när jag känner att jag behöver det, annars är det sls-fria schampot perfekt :) Vill i alla fall aldrig gå tillbaka till vanligt schampo :D

Kommentera här: