Saltlakritskola

Hej
Känner att jag blir bättre för varje dag som går med min hals. Gör fotfarande ont från och till. Jag och barnen har börjat göra jugodis här hemma. Först ut var Saltlakritskola och favoriten Bounty, ni måste testa. Dom är såå grymt goda!
 
Saltlakritskola
 

Ingredienser

Ger 1 sats
  • 1 dl turkisk peppar
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk flingsalt

 

( Detta recept är gjort för Ger 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.)

Stöt eller krossa karamellerna i en mortel.

Blanda karamellsmulorna med grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 

 
Koka upp och låt kolasmeten koka på svag värme till 125°C, det tar ca 40 minuter (för 1 sats).
Gör kulprovet. Droppa lite av kolasmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en kula när den har svalnat i vattnet är kolan klar.
 
 
 
Häll smeten i en form med bakplåtspapper. Strö över flingsaltet.
Låt svalna och skär i avlånga bitar.
Rulla in varje bit i bakplåtspapper. Förvara i kylen.
 
Tips
Svart som natten blir kolan om du tillsätter några droppar svart karamellfärg i smeten.

 

Bounty

Det här behövs för en sats

Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)

Garnering:
200 g ljus blockchoklad

 

Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. För att inte all smet ska fastna på fingrarna man man skölja händerna i kallt vatten mellan varven. Ställ in i frysen ca 30min.

 

 Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.
 
 
 
 
 
Sitter ni hemma med några smarriga recept på julgodis så tipsa gärna. Julbaket har ju bara börjat.
 
 
Ha en fin dag / Kram
 
 

 

1 Linnéa - The Hungry Gosling:

skriven

Vad gott det ser ut! :)

2 Gülay:

skriven

Här är våran favorit julgodis år efter år, wienernougat. 100 g flagad mander,250 g nougat,150 g mörk choklad.
Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten.
Smält nougaten i ett vattenbad.
Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.
Blanda ner den rostade mandeln.
Häll upp massan i en avlång form klädd i bakplåtspper
Låt stelna och skär sedan i bitar. Nu förtiden kan man även köpa rostat flagad mandel.

Svar: Åhh tackar för tipset, det låter smarrigt :)
Anna

3 Madeleine:

skriven

Dessa brukar jag göra båda två, farligt goda :)

Kommentera här: