Ibland blir man lite sugen på att förnya sig – kanske ska man designa sin bostad? Ofta blir det så att man skapar en känsla som man vill omge sig med – det kan bli spännande och trivsamt. Frågan är, kan jag styla min bostad själv eller behöver jag anlita någon?

Egentligen stylar man bostaden när man ska sälja den, eller är det inte så? Man kanske stylar den för att höja sin egen livsglädje? En stor källa till inspiration är definitivt bilderna i veckotidningar och inredningsmagasin som visar stämningsfulla rum, och ibland är det med små medel man har lyckats omvandla rummet.

Inred funktionellt

Tänk om man skulle ta och anlita en inredningsdesigner, eller en stylingfirma? Vad skulle sådant kosta? Vid husförsäljning har mäklaren ofta en stylingfirma som de samverkar med för att skapa en trevlig inomhusatmosfär som ger mer pengar på slutpriset, men kan man få samma hjälp om man vill styla sin lägenhet och stanna kvar i den? Självklart kan man få det!

Människors livsstil har förändrats genom åren vilket även gäller inredningsdesign. Livsstil och design går hand i hand – numera är funktionalitet lika viktigt som en cool eller smakfull design. Utseende och funktion i kombination. Det behöver finnas ett ”flow” i rummet som stämmer överens med lägenhetsinnehavarens livsstil, detta är mycket viktigt.

Hur vill du att det ska se ut?

Vad behöver du i ditt hem? Vilka funktioner behöver du? Är elkontakternas placering i förhållande till mysbelysning viktigt? Eller är det rörelsen när du ”flödar” från diskbänken till kylen och till spisen? Vi är alla olika. Fundera på vad ditt funktionella behov är och tänk dig designen utifrån detta.

Här kan vi ibland behöva ta hjälp en stylist. En stylingfirma kan diskutera funktioner med dig, inspirera och komma fram till en snygg design som stödjer det du vill ha. Alltifrån möblers placering och färger till enkla små detaljer. Praktiskt med ändå formgivet. Balansen mellan funktion, det praktiska och designen är viktig. Det handlar om att skapa den miljö du vill leva i, eller hur?

Om du anlitar en homestylist behöver du:

 • Förmedla din känsla och stil till stylisten.
 • Fylla i mått och hur rummet ska användas (funktion).
 • Lägg din beställning.
 • Stylisten presenterar ett inredningsförslag.

Vad kostar det att anlita en inredningsdesigner?

Priserna kan variera beroende på vad du vill att stylisten ska göra, men det handlar också om skicket på din bostad. Om du gör en mer omfattande homestyling blir det för det mesta mycket bättre än om du bara förändrar några detaljer. Du kan också bestämma vilken omfattning du vill ha, det kan vara så att du tänker dig en konsultation om hur du kan arrangera och möblera själv. Kanske få tips om hur du kan skapa olika stämningar med hjälp av belysning. Eller så gasar vi på för fullt och låter designern göra allt!

En homestyling handlar inte enbart om vad du vill göra, den handlar också om din plånbok – det gäller att göra det mesta av de pengar du vill investera. Tänk på att priser kan variera beroende på flera olika faktorer, detta är ett exempel för en bostad på några rum och kök.

En konsultation kan kosta från runt 2000 kronor och uppåt. Om du använder dina egna möbler och ber stylisten flytta om och arrangera dessa kan det kosta runt 4000 kronor och uppåt. Nästa steg blir att designern tar med sig möbler som du antingen hyr in eller köper på hyrköp. Om du hyr möblemanget kan kalaset kosta runt 20 000 kronor och uppåt.

Har du trädgård, altan eller balkong?

Om du vill inkludera detta blir det förstås också en ytterligare kostnad. Du kanske vill arrangera golvet, växter och annat som gör uteplatsen till en behaglig relax-miljö. Även inomhus kan växter placeras på ställen som förhöjer atmosfären.

Avtal för homestyling

Så hur tänker du göra? Styla själv eller anlita en stylingfirma?

En professionellt utförd homestyling kan vara ett ”forever”-utförande. Förändringarna kan vara både färg och form, det vill säga du kanske kombinerar med ommålning och mycket annat.

Låt oss säga att vi anlitar en stylingspecialist. Kanske gör du en ganska omfattande homestyling och ett avtal behöver upprättas för att skapa trygghet i leveransen från stylingfirman till dig. Oftast har dessa firmor standardavtal där de fyller i de specifika omständigheterna för just denna kund. Men vad behöver finnas i ett sådant avtal?

 • Båda parter ska anges – samt också skriva under.
 • Uppdragets art och omfattning.
 • Hur utförandet ska gå till.
 • Ändringsmöjligheter och tillägg.
 • Parternas åtaganden.
 • Om stylingfirman använder underkonsulter i uppdraget.
 • Tidsplan.
 • Priset och betalningsvillkor.

För extra trygghet kan du alltid be en advokat se över avtalet så vet du med säkerhet att allting som står i det är juridiskt giltigt och inget lämnas till tolkning. Otydliga avtal som behöver tolkas är riskfyllda.

Kundnöjdhet

När stylingen är genomförd behöver du och stylisten göra en ”walk-through” för att du ska känna dig nöjd. Notera om det är något du vill ändra på, eller något du inte tycker är perfekt – men tänk också på att du inte kan lägga fram saker som inte fanns i din beställning från början. Detta regleras av det avtal som du har skrivit med stylingfirman.

Du kanske också gillar …

Lämna ett svar